«Μας κάνουν απλό delivery ασθενών» – Εξοργισμένοι με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη οι εργαζόμενοι ΕΚΑΒ (Βίντεο)

Την οργή των εκπαιδευμένων διασωστών για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκειμένου να προωθηθούν άλλες «λύσεις» στην διακομιδή ασθενών, με μεγάλη και κερδοφόρο εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα όπως προανήγγειλε ο ίδιος, εξέφρασε μιλώντας στο Open ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας Πρόδρομος Δεβελόγλου.

Δείτε επίσης:

Ημέρες Μητσοτάκη: Πυροσβεστικό μεταφέρει ασθενείς αφού δεν υπάρχει ασθενοφόρο!- “Κάνουμε το σταυρό μας να μην πάθουμε τίποτα…” (βίντεο)

Ο Μητσοτάκης “αναβαθμίζει” το ΕΣΥ: Με ΠΝΠ βάζει… στρατιώτες και πυροσβέστες στα ασθενοφόρα!

Η προώθηση μετακίνησης πυροσβεστών, στρατιωτικών κ.ά. για να καλυφθούν κενά στα πληρώματα των ασθενοφόρων αποτελεί «υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι διασώστες», τόνισε ο κ. Δεβελόγλου, «εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια ακούμε πάρα πολλά για εμάς, δυστυχώς τίποτα δεν γίνεται από όλα αυτά. Δυστυχώς, τώρα νιώθουμε μια υποβάθμιση του αντικειμένου της εργασίας μας».

Όπως εξήγησε, «είμαστε πιστοποιημένοι διασώστες με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Δεν είναι μόνο η γρήγορη μεταφορά ασθενή, είναι και αυτά που πρέπει να προσφέρουμε, να βοηθήσουμε στην διάσωση του ασθενούς, για την υγεία του. Εγκυμονεί κινδύνους να εμπλακεί οποιοσδήποτε έχει κάνει μια υποτυπώδη εκπαίδευση. Πρόκειται για εκπαίδευση που μπορεί να έχετε όλοι, δύο ημερών, για τις παροχές απέναντι στον πολίτη. Δεν ξέρουμε για αυτό το μέτρο κατά πόσο ερωτήθηκαν και ποιοι ερωτήθηκαν».

«Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις, πολύ πιο ολοκληρωμένες, πολύ πιο θετικές, για τον πολίτη και για το κράτος. Δεν μας ακούνε, αυτό είναι το περίεργο. Και ξαφνικά βλέπουμε πρόταση να μεταφερθούν πυροσβέστες ή στρατιωτικοί. Αυτό για μία διάταξη του 2016 που αναφερόταν στους ΟΤΑ και δεν λειτούργησε γιατί είδαν ότι δημιουργούσε προβλήματα και εγκυμονεί κινδύνους. Σαν σωματείο ζητάω από τον υπουργό να μας απαντήσει θετικά, να ξέρει και ο κόσμος. Έχουμε καταθέσει πρόταση για την διευθέτηση του ωραρίου εργασίας. Υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία, την έχει αποδεχθεί το ελληνικό κράτος. Αναφέρει ότι άλλοι φορείς όπως π.χ. οι γιατροί κάνουν 24ωρη εφημερία. Για ποιο λόγο δεν κάνουν 24ωρη εφημερία οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ με προσωπικό στις περιοχές που υπάρχουν ανάγκες; Χρειάζεται μια υποτυπώδης σύμβαση μεταξύ εργαζόμενων και υπουργείου ανά εξάμηνο και ανανεούμενη», όπως εξήγησε.

Απέρριψε επίσης τα επιχειρήματα που έθεσαν οι δημοσιογράφοι για «προσωρινή λύση». Όπως τόνισε, «δεν υπάρχει “λύση ανάγκης”, γιατί “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”. Τα προβλήματα που έχει το ΕΚΑΒ τα φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη. Υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αύριο αν θέλουν, καθόμαστε στο τραπέζι και υπογράφουμε. Και οι διασώστες κάνουν 24ωρη εφημερία. Φυσικά, με κάποιες παροχές, αυτές που θα δώσουν και σε αυτούς που θα μετακινηθούν, πυροσβέστες, στρατιωτικούς. Γιατί δεν το κάνουν;».

Ο κ. Δεβελόγλου επανέλαβε ότι «με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΚΑΒ, και οι δύο διασώστες είναι με άδεια άσκησης επαγγέλματος και πιστοποίηση. Δώδεκα άτομα μπορούν να “βγάλουν” δύο ασθενοφόρα αντί για ένα … Αλλά ξαφνικά βλέπουμε να φέρνουν κάποιους από άλλους χώρους, που υποβαθμίζουν το είδος και το αντικείμενο της εργασίας που προσφέρουμε στον πολίτη».

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι στη βόρεια Ελλάδα το θέμα της μη επάνδρωσης των θέσεων του ΕΚΑΒ «θα το ξαναβρούμε μπροστά μας. Θα παρουσιαστεί πρόβλημα … Από πέρυσι έχουμε ζητήσει τουλάχιστον επικουρικό προσωπικό για τις ανάγκες που υπάρχουν γενικότερα, στα πολεοδομικά συγκροτήματα. Ο νομός Θεσσαλονίκης έχει 9 Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν. Πότε σκοπεύουν να βγάλουν την προκήρυξη; Γιατί δεν την βγάζουν άμεσα, τώρα, να τους πάρουν τον Σεπτέμβριο;», αναρωτήθηκε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί